Hartje Leiden

Posted by on maart 1, 2016

Hartje Leiden

Leiden is, naar inwoneraantal gemeten, de vierde gemeente van Zuid-Holland. Aan het eind van de vijftiende eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. De Sleutelstad, de bijnaam die verwijst naar het stadswapen, heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad vooral bekend om haar rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes.

Eind jaren zestig stond Leiden te boek als een wat verpauperde fabrieksstad. Maar Leiden heeft in de laatste dertig jaar van de vorige eeuw een enorme gedaanteverwisseling ondergaan. Begin jaren tachtig waren de meeste vervuilende industrieën verdwenen. Dat ging wel gepaard met een flinke werkloosheid, maar de stad ging op zoek naar nieuwe werkgelegenheid. Een mooi voorbeeld van nieuwe mogelijkheden is het Leiden Bio Science Park met zijn vele hightech bedrijven in de Leeuwenhoek.

De monumentale binnenstad biedt tegenwoordig een aangenaam leefklimaat voor haar bewoners. Ook het groeiend aantal toeristen en dagjesmensen dat historisch Leiden met haar monumenten en musea, oude steegjes, grachten en singels, heeft ontdekt, weet Leiden bijzonder te waarderen. Er zijn het hele jaar door volop activiteiten in de stad en mis vooral het Leidens ontzet van 3 oktober 1574 niet. Deze gebeurtenis wordt tot op de dag van vandaag gevierd met een groots volksfeest. Kom onze stad beleven en boek een kamer in B&B NR22!

burcht

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *